Geplaatst februari 18, 2020

Blijft de TAVI bereikbaar voor iedereen in Nederland?

Het blijkt dat in Nederland deze TAVI ingreep ook steeds vaker is toegepast bij mensen die niet direct "high risk" zijn. Die kosten die tellen en worden nu geanalyseerd. Zoals dokter Voskuil aangeeft, zijn alle beslissingen over welke ingreep het beste zijn voor een patiënt, genomen tussen medisch team en patiënt en familie. Elk geval is uniek.

Als hartpatiënt heb je vaak al meer dan genoeg aan je eigen sores. Leven met een hartaandoening betekent toch vaak dat je je altijd bewust bent van jouw situatie. De meeste mensen leven onder een regime dat impact heeft op je voeding, je beweging, je levensstijl en je omgeving.

Wat er allemaal om je heen gebeurt, is niet altijd goed te volgen. Toch is onze zorg gebaseerd op wat er door instanties besloten wordt. Dat is zo'n ver van mijn bed show voor de meeste Nederlanders, dat we ons er niet eens van bewust zijn wat er allemaal gebeurt. Het blijft vaak bij het algemene er moet meer geld naar zorg, er moeten meer handen aan het bed, verpleegkundigen werken heel hard en verdienen meer salaris. Tot zover kunnen we het volgen. Toch worden er grote beslissingen genomen die impact hebben op jou en mensen om je heen, waar de meerderheid van Nederland geen besef van heeft. Maar ook blijken soms de zorgprofessionals niet goed op de hoogte.

Wij denken als patient empowerment platform, dat we toch namens allen in Nederland aandacht moeten vragen voor wat er gaande is. We willen mensen bewust maken . Ook nu zijn er namelijk besluiten die gemaakt gaan worden op de korte termijn. Mogelijk kunnen die leiden tot een suboptimale ingreep door cardiologen bij Nederlanders. Althans dat blijkt uit het interview dat wij zeer recent hadden met dokter Michiel Voskuil van het UMC Utrecht.

Door de stijgende kosten in de zorg, wat deels komt omdat wij nu eenmaal ouder worden en dus meer met ziektes en aandoeningen te maken krijgen, moet de overheid zoeken naar manieren om deze kosten te beheersen. Dat vinden wij ook normaal. Het is echter ook zo dat er keuzes gemaakt (moeten) worden. Waar gaat ons belastinggeld heen, wat is de waarde van een mensenleven, hoe doelmatig zijn ingrepen die nu op het programma staan; dat zijn de vragen die we ons moeten stellen. Een van deze organisaties die bepalen over wat er vergoed wordt in onze zorgpakketten is het Zorginstituut Nederland. "Kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid zijn de pijlers van het Nederlandse gezondheidszorgsysteem." stellen zij is hun doelstelling.

Er is een project Zinnige Zorg gaande, waarbij dit onafhankelijke instituut een aantal, vaak kostbare, ingrepen of medicatie tegen het licht houden, of het wel kosteneffectief is. De TAVI wordt nu doorgelicht onder deze titel. Deze relatief nieuwe techniek om hartkleppen te kunnen vervangen door organische kleppen door een ingreep via de lies in plaats van een open-hart operatie is zeker kostbaar op zichzelf. Het betekent dat een open hartoperatie niet nodig is. Het wordt in Nederland vooral toegepast bij "high risk" patiënten. Dat zijn mensen, zoals dokter Voskuil ook aangeeft in het interview, die een open hartoperatie niet kunnen overleven omdat zij reeds te zwak zijn. Een TAVI is veel minder invasief en men heeft veel eerder positieve effecten, gemiddeld genomen, en een herstelperiode duurt veel korter dan bij een open hartoperatie.

Het blijkt dat in Nederland deze TAVI ingreep ook steeds vaker is toegepast bij mensen die niet direct "high risk" zijn. Die kosten die tikken goed aan en worden nu geanalyseerd. Zoals dokter Voskuil aangeeft, zijn alle beslissingen over welke ingreep het beste zijn voor een patiënt, genomen tussen medisch team en patiënt en familie. Elk geval is uniek.

Uit een onderzoek door de Global Heart Hub waar Streetdoctor onderdeel van is, blijkt dat de Nederlander ook op leeftijd een van de meest actieve mensen is in Europa. Ze blijven langer doorwerken, doen veel vrijwilligerswerk, doen vaak mantelzorg. Bovendien willen de meeste Nederlanders tot op zeer hoge leeftijd vaak actief blijven. Reizen, sporten, uitstapjes, de Nederlander is kampioen onder de Europeanen. Als je dan weet dat je met een ingreep als een TAVI meestal veel sneller weer op de been bent, minder druk legt op ziekenhuisbedden, en dat je dus ook sneller weer bijdraagt aan de maatschappij en een hogere kwaliteit van leven hebt, lijkt het ons dat dit ook meegewogen moet worden met beslissingen over wat doelmatige zorg is.

Wat we zeker weten, is dat patiënten en zorgprofessionals zoveel mogelijk betrokken moeten worden bij dit soort besluiten. Wat nooit goed kan zijn, is als dit soort besluiten als een donderslag bij heldere hemel komen. Transparantie en objectiviteit zijn gewenst. Kwaliteit van leven in een van de rijkste landen van de wereld moet toch echt voorop staan. Veel van de Nederlandse ouderen hebben hard gewerkt aan ons land. En ze zijn nog lang niet van plan om te stoppen.

Wat kunt u doen? Wij zijn erg benieuwd naar uw ervaringen met TAVI of open hartoperaties. Heeft u falende hartkleppen of ervaringen met vervanging en revalidatie? Wat is uw verhaal? Wat zou u anderen aanraden?

Verder zou het enorm helpen als u ons steunt om te zorgen dat de patiënt in Nederland zo goed mogelijk gehoord wordt en niet per ongeluk over het hoofd wordt gezien. Deel daarom dit artikel. Deel ons interview van youtube met dokter Michiel Voskuil. En vraag mensen om ook mee te praten over deze materie. Wat is de zorg die wij wensen, wat verwachten wij met ons leven te doen en wat hebben we daarvoor over? Laat het ons weten.

Deel dit.
Steun ons.
Help uzelf.

We zitten ook op instagram!

Praat mee in onze patiënten groep of zorgprofessionals groep.
Klik hier

REACTIES

Er zijn nog geen reacties

Je moet Inloggen om te reageren

Gerelateerd nieuws

Hart gezondheidsonderzoek 2020UITGELICHT

Hart gezondheidsonderzoek 2020

Het hart gezondheidsonderzoek 2020. Waarom is het belangrijk…

Lees meer
september 29, 2020
HARTKLEP WEEK. PATIËNT INTERVIEW: HESTERUITGELICHT

HARTKLEP WEEK. PATIËNT INTERVIEW: HESTER

Hartklep Week interview met Hester: Vraag bij de huisarts of…

Lees meer
september 19, 2020
Hartklep Week. Patiënt interview: PimUITGELICHT

Hartklep Week. Patiënt interview: Pim

Hartklep Week interview met Pim: Mijn gezondheid is prima. I…

Lees meer
september 17, 2020
×
We use technologies like cookies to store and/or access device information. We do this to improve browsing experience and to show (non-) personalized ads. Consenting to these technologies will allow us to process data such as browsing behavior or unique IDs on this site. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
FunctionalAlways active
Statistics
Marketing
AcceptDenyManageSave
Privacy Policy