Angina pectoris of pijn op de borst

Angina pectoris betekent letterlijk 'pijn op de borst'. Het is dan ook een symptppm. geen aandoening. Als de kransslagaders vernauwen veroorzaakt dat die pijn, een gevolg van aderverkalking (atherosclerose).

Bloed gevuld met zuurstof en voedingsstoffen wordt door het hart via de slagaders door het gehele lichaam gepompt. Het hart - als elke spier – moet ook zelf van zuurstof voorzien worden om te kunnen werken. Via de kransslagaders wordt het hart van zuurstofrijk bloed voorzien.

Als deze kransslagaders vernauwen of geblokkeerd zijn kan dat leiden tot zuurstoftekort van het hart. Een typische, beklemmende, drukkende pijn op de borst is het gevolg.
Dikwijls straalt die pijn uit naar de linkerarm of naar de kaken. Soms ook straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen, of naar de rechterarm. Pijn in de borst is niet het enige waar u last van kan krijgen bij vernauwingen in de kransslagaders. Het kan ook leiden tot een hartinfarct; hier kunt u aan dood gaan. Angina pectoris is daarmee een ernstige aandoening.

Symptomen

Er bestaan twee soorten pijn op de borst.

  1. Stabiele angina pectoris: deze pijn treedt op bij inspanning, en verdwijnt in rust. Mogelijke kenmerken zijn:
    • Drukkende of beklemmende pijn op de borst
    • Uitstraling van de pijn naar linker arm of kaken
    • Soms uitstraling van de pijn naar rug, schouderbladen of rechter arm
    • Met name bij inspanning, in rust zakken de klachten af
    • Ook – zonder inspanning - bij kou, hitte of na een zware maaltijd kunnen de klachten optreden.
  2. Instabiele angina pectoris: u hebt zowel pijn bij inspanning als in rust, en/of de klachten treden steeds vaker op. Mogelijke kenmerken zijn:
    • Drukkende of beklemmende pijn op de borst
    • Uitstraling van pijn naar linker arm of kaken
    • Ook in rust of treden (steeds vaker) op
    • Uitstraling van pijn naar rug, schouderbladen of rechter arm

Diagnose

Het is heel belangrijk dat u zo precies mogelijk aan de arts uw klachten beschrijft. Dit is nodig om mede vast te stellen of u angina pectoris heeft, en er dus problemen met uw hart zijn.
Aanvullend onderzoek is nodig om er zeker te zijn dat het zuurstoftekort komt door vernauwing van de kransslagaders. Denk aan:

  • Fietsergometrie: een inspanningstest met ecg-registratie (hartfilmpje)
  • MIBI-onderzoek: een inspanningstest gecombineerd met een scan die zuurstoftekort opspoort
  • Hartkatheterisatie (angiogram): een onderzoek waarbij via een katheter in de lies of pols met contrastvloeistof en röntgenstraling, een afbeelding van de kransslagaders gemaakt wordt.
  • CT-scan: dit is een scan van de kransslagaders

U hoort snel van uw arts of deze onderzoeken nodig zin.

Behandeling

Medicijnen zijn de eerste stap als de pijn op de borst klachten inderdaad van een vernauwing van de kransslagaders komen. Hoewel dit verschilt per patiënt, meestal zijn dat een bloedverdunner (acetylsalicylzuur), een bètablokker en een cholesterolverlager. U krijgt van uw arts precies die medicatie voorgeschreven die past bij uw aandoening.

Het nadere onderzoek van uw kransslagaders bepaalt het verdere behandelplan. Een dotterbehandeling (stentplaatsing of PCI), of een zogenaamde omleiding of 'Bypass' (CABG) behoort daarbij tot de mogelijkheden. Welke behandeling het beste is bespreekt u arts met u.

De dotterbehandeling of PCI bestaat daaruit dat een buisje (katheter) via de slagader in uw lies of pols tot aan het begin van de vernauwde kransslagader wordt geschoven. Een langgerekte ballon - met daaromheen een stent – wordt via de katheter in de vernauwing geplaatst.

Een stent is een metalen buisje dat lijkt op het veertje in een balpen, alleen soepeler. Meestal is deze stent voorzien van medicijnen om zo de kans op nieuwe vernauwing kleiner te maken.

Als de stent op de plaats van de vernauwing is, wordt de ballon voorzichtig opgeblazen. Daarmee drukt de stent in de wand van de kransslagader. Als vervolgens ballon leegloopt, wordt de katheter uit de kransslagader getrokken. De stent blijft dan in het bloedvat achter en houdt de nu weer verkregen ruimte mooi open. Zijn er meerdere vernauwingen dan kunnen er eventueel meerdere stents geplaatst worden. Deze procedure vind plaats onder een locale verdoving in uw lies of pols; daar waar de katheter naar binnen gaat.

Soms kan er voor een omleidingsoperatie gekozen worden. Bloedvaten die uit uw borstkas of uit uw been gehaald worden, worden dan door de hartchirurg op de vernauwde kransslagaders geplaatst, waardoor er meer bloed naar uw hart stroomt. Deze omleidingsvaten geven weer voldoende zuurstofrijk bloed in de vernauwde vaten. Deze operatie vindt uiteraard plaats onder algehele narcose.

Medische bezoeken

Meerdere onderzoeken kunnen nodig zijn om uit te zoeken wat er precies aan de hand is als u klachten van pijn op de borst heeft. Daarbij wordt niet alleen naar vernauwing in de kransslagaders gekeken. Ook andere oorzaken zoals slokdarmkrampen of pijn in het borstbeen kunnen een oorzaak zijn. In het geval van meedere bezoeken is het nodig dat u vaker terugkomt voor een bezoek aan uw behandelend arts.

Uiteraard blijft de cardioloog het effect van de behandeling - medicatie, dotterbehandeling of omleidingsoperatie (bypass) - in de gaten houden en evalueren. Als uw situatie stabiel is kan de cardioloog besluiten om de verdere zorg aan uw huisarts over te dragen. Dit kan alleen na verloop van tijd en u bent verder stabiel.

Revalidatie

Heeft u een hartinfarct gehad, of een omleidingsoperatie ondergaan, dan komt u waarschijnlijk in aanmerking voor een revalidatieprogramma. Tijdens uw ziekenhuisopname worden hier de eerste afspraken al voor gemakt.

Wat is de invloed op uw leven?

Ervaart u klachten door een vernauwing van de kransslagaders, dan is het belangrijk snel en extra aandacht te besteden aan een zo gezond mogelijke leefstijl. Daar hoort bij voldoende beweging, niet roken, en cholesterolarm eten. Na revalidatie kunt u in principe zo goed als alles weer doen.

Wel is en blijft het van belang dat u een en ander goed aftemt en blijft afstemmen met uw behandelteam.

Downloads

Patiëntenfolders downloaden. Kunt u hier.

Ook de website van de Hartstichting bevat veel informatie.